EPA advies

Als toekomstig woningkoper of woningverkoper kijkt u op DVA-BV.NL of daar uw droomhuis gevonden kan worden of dat u uw droomhuis daar kunt aanbieden. Bij de kenmerken van uw droomhuis wordt van alles opgegeven; inhoud, perceeloppervlakte, bouwjaar, aantal kamers enzovoorts. Vanaf 1 januari 2008 zal daar een nieuw kenmerk aan worden toegevoegd: u dient te vermelden welk EPA certificaat aan uw woning is toegekend. U leest het goed, EPA, heeft niets te maken met EPO, dat is een heel andere sport.

[break]

EPA staat voor Energie Prestatie Advies en is kort samengevat een waardering over de mate van energieverbruik van uw woning. U kent de EPA certificaten allemaal wel, alleen waarschijnlijk zonder te weten dat het zo heet. Het is dat overzichtje wat u bij koelkasten, wasautomaten en dergelijke vindt. Beginnend met een klein groen streepje bovenaan en eindigend met een lange rode streep onderaan, en daartussen oplopende lijnen die van groen naar rood overgaan. Helemaal bovenin het groene streepje: uiterst energiezuinig apparaat. Lange rode streep onderaan: energie-slurper eerste klas, slecht voor het milieu.

[break]

Deze energie indicatoren ziet u meer en meer; opduiken, auto’s hebben ze al, elektronica als wasdrogers etc. (witgoed / buringoed) en vanaf volgend jaar gaat dit ook gelden voor huizen.
Is uw huis goed geïsoleerd, met spuwmuren, een energiezuinige combiketel, effectieve ventilatie en mogelijk zelfs een warmte terugwininstallatie op de open haard, dan krijgt een EPA certificaat wat aangeeft dat het allemaal prima in orde is. Zou dubbel glas eigenlijk wel nodig zijn, er sprake is van tochtende kieren of is uw CV ketel hard aan vervanging toe terwijl deze energie onvriendelijk is, dan zal uw EPA certificaat dit ook vermelden.

[break]

Wat zijn nou de consequenties hiervan? Als eerste is er natuurlijk het bewustwordingsaspect. Energie, lees natuurlijke bronnen, zijn duur en vaak, als het minerale brandstoffen betreft, slecht voor het milieu. Ik denk dat vrijwel iedereen in Nederland daar wel van doordrongen is, we wonen allemaal op dezelfde planeet. Maar het EPA certificaat gaat gepaard met een advies en als het goed is ook met een investeringsvraagstuk. Er wordt gemeld op welke wijze u energie kunt besparen en hoeveel u kunt besparen. Welke investeringen moet u doen en wanneer beginnen deze investeringen zich terug te verdienen. Hier kunt u uw voordeel mee doen.

[break]

Is het EPA certificaat verplicht?
Ja en nee. Huizen die gebouwd zijn na 1997 hoeven geen EPA certificaat te hebben. Alle andere huizen wel. Maar, als de verkoper en de koper overeen komen beiden af te zien van het EPA certificaat, is dat toegestaan.

Wie controleerd of er wel een EPA advies aanwezig is ?
De notaris zal bij het passeren van de akte controleren of er een EPA certificaat aanwezig is.

Krijg ik een boete als er geen EPA certificaat aanwezig is?
Nee, dit zal (nog) niet gebeuren. De Minister heeft bepaald dat er sprake moet zijn van zelfregulering van de markt en dat er geen boetes en sancties in eerste instantie moeten komen. Als er geen certificaat aanwezig zal de notaris dit melden bij de betreffende inspecteur. Als blijkt dat zelfregulering niet werkt, kan de overheid alsnog overgaan tot het opleggen van sancties.

Hoe kom ik aan een certificaat voor mijn woning als ik deze ga kopen of verkopen?
Vrijwel alle makelaars aangesloten bij de VBO volgen de betreffende opleidingen, of hebben deze al gevolgd, noodzakelijk voor het vakkundig omgaan met de EPA adviezen en certificaten. U kunt gewoon uw VBO makelaar vragen wat het allemaal inhoudt, wat de kosten zijn en wat noodzakelijk is om uw huis optimaal te verkopen of aan te kopen. Vandaar, de VBO makelaar. En mocht u toch nog vragen hebben? Mailen kan altijd, mail DVA. Of kijk op  www.erkendenergielabel.nl

Deskundig

Betrouwbaar

Persoonlijk